Potrava pro mozek
Nejrozumnější cesta ke zdraví mozku nejspíše vede přes
využití jeho vlastních schopností vytvářet si optimální přirozenou výživu a
nepomůže nám v tom žádná zázračná pilulka, žádný zaručeně fungující elixír –
alespoň ne dlouhodobě. Těch pomůcek či podpůrných berliček fungujících jen
chvíli je spousta – jenže ty následky v podobě negativních účinků! Třeba tak
oblíbený kofein nebo thein sice na pár hodin mozek „vyšťaví“ – ale pak se
dostaví útlum, obvykle anulovaný dalšími šálky kávy, a ta musí být čím dál silnější
– a my jsme čím dál závislejší. V konečných důsledcích je mozek zeslabován
deficitem důležitých prvků i vitamínů a vyčerpáním železných zásob energie,
určených pro kritické situace. Nebo medikamenty na zlepšení paměti: některé
léky sice skutečně zvyšují synaptické přenosy v mozku – jenže mohou mít dosud
nezjištěné vedlejší účinky a působí také jen krátce, proto je potřeba pro
dosažení žádoucích výsledků užívat je neustále. Opět v čím dál silnějších
dávkách, způsobujících čím dál negativnější dopady a zároveň slabší účinky.
Existují ale přirozené neškodné a dokonce všeobecně
prospěšné prostředky, které napomohou lidskému mozku k tomu, aby si dokázal
pomoci sám, méně se unavil a lépe fungoval. Když se to povede, mozek si dokáže
sám dodávat neurotropiny a podobné molekuly na správné místo a ve správném
množství bez vedlejších účinků. Nikdy není pozdě, ovšem nejlepší je, když se s
dodáváním důležitých látek začne ještě předtím, než se člověk narodí, nejlépe
ještě před početím dítěte. Jeden z nejpodstatnějších objevů na poli výživy ve
dvacátém století prokázal, jak je v té době nezbytné (a nejen před početím, je
to nutné celý život) doplňování stravy kyselinou listovou, někdy označovanou
jako folát, patřící do skupiny vitamínů B a obsaženou hlavně v naprosto čerstvé
zelené zelenině a natích jako je pažitka a petrželka, v kvasnicích, játrech,
luštěninách, brokolici, květáku, olejnatých semenech a ořechách. Vědci dokonce
nazvali kyselinu listovou zázračným elixírem! Když navíc v prenatálním stavu má
naše maminka ráda tučné ryby a má různorodou vyváženou nechemizovanou stravu
bohatou na vitamíny komplexu B, mozek plodu se optimálně vyvíjí. Po narození
je, jak všeobecně známo, veledůležité kojení: děti, které mají gen nazvaný FADS
2 – a těch je naštěstí kolem devadesáti procent – jsou díky mateřskému mléku
inteligentnější v průměru o 7 bodů než děti nekojené. Tento gen, který
studovali vědci z londýnské Kings College, ovlivňuje metabolismus
polynenasycených mastných kyselin (takzvaných PUFA), které se v mozku hromadí
během prvních měsíců po narození a významně ovlivňují růst nervových zakončení
a vývoj mozku.
Mastné kyseliny - tuky
Celoživotně jsou pro náš mozek veledůležité esenciální
mastné kyseliny omega-3 a omega-6, obsažené nejvíce v tučných mořských rybách ,
lněném semínku a lněném oleji. Jsou též v olivovém, kukuřičném, konopném a
slunečnicovém oleji – nejlépe lisovaném za studena a uchovávaném v tmavých
lahvích. Najdeme je i v pšeničných klíčcích, sóji a výrobcích z ní, ve světlici
barvířské. Jsou nenahraditelným materiálem pro tvorbu buněčné stěny a k izolaci
nervových vláken nejenom v embryonálním stadiu vývoje mozku ( v té době je to
ale naprosto zásadní)! Ideální poměr omega-3 a omega-6 je 1 : 1.
Pomáhají ke vzniku tzv. „hodného“ cholesterolu, který navíc dokáže snižovat ten „zlý“. Nedostatek těchto omega kyselin může způsobit i mnohá nejzávažnější onemocnění rakovinou počínaje a Alzheimerovou chorobou konče. Esenciální mastné kyseliny nemůžeme ničím nahradit, a tělo si je nedokáže samo vyrobit.
Živočišné tuky jako je sádlo a máslo jsou oproti tomu mozku škodlivé, zanášejí krevní řečiště a vzniká z nich nebezpečný LDL cholesterol, který se může dostat z krve do membrán mozkových buněk, přilepit se na ně a negativně je pozměnit. Postupně a zákeřně tyto membrány tuhnou a enzymy i jiné proteiny v nich usazené pak mění tvar nebo svoji pozici, čímž se stávají méně účinnými. Mozková činnost je tímto působením významně utlumována. Tuky snižují efektivnost a rychlost vzruchového přenosu, člověk je pak líný v přemýšlení.
Hladina cholesterolu stoupá nejenom v důsledku složení stravy, ale i s věkem. Čím jsme starší, tím více bychom se měli vyhýbat živočišným tukům. A když už se nám povedlo zvýšit hladinu škodlivého cholesterolu na neúnosnou míru, pozor na léky snižující cholesterol! Způsobují amnezii! Daleko více nám mohou pomoci borůvky, které kromě jiných příznivých účinků prokazatelně snižují hladinu cholesterolu LDL. Ještě lepší je česnek, skvělý je zelený čaj, kurkuma, lékořice, rybí tuk, exotický guggulipid.
Proteiny
Činnost mozku je zabezpečována i RNA bílkovinami, které jsou
v prospěšné podobě v droždí (kvasnicích) a sušených výrobcích z nich jako je
Pangamin, lahůdkové či francouzské droždí. Je také v celých obilných zrnech,
luštěninách a produktech z nich vyrobených. Důležíté je, aby nebyly zbavené své povrchové části.
Takže holdujme sóji a výrobkům z ní, jako je tofu, sójové mléko, tempech,
kvalitní sójové omáčky, jezme čočku, hrách, fazole a cizrnu. Dají se z nich
vyrobit výborné saláty, polévky, pomazánky i hlavní jídla doplňovaná zeleninou.
Místo bílé rýže volme rýži přírodní, nezavrhujme ječmen v podobě krup nebo
krupek, amarant a celozrnný žitný chléb. Bílkoviny mají přímý účinek na paměť,
na zaznamenávání informací v mozku, jejich podržení a obnovení. Jsou stavebními
kameny kvalitní mozkové činnosti. Jejich nedostatek vyvolává ohromné problémy.
Tělo, které je pro mozkovou činnost zajišťuje ze všech svých zásob, při jejich
nedostatku ochuzuje nejen mozek, ale i ostatní orgány, ze kterých je pro mozek
získává. Minimální přívod kvalitního proteinu, nutný k pokrytí bazálních ztrát
za předpokladu malé fyzické zátěže, činí 0,5 g\kg\den. U dětí, těhotných žen, v
rekonvalescenci, u některých nemocí a u aktivních sportovců je potřeba bílkovin
daleko vyšší, až 2g\kg\den. Není nutné jíst maso, které je bohaté na bílkoviny,
jenže má mnoho škodlivých účinků; vegetariánský způsob stravování může pokrýt
potřebu proteinů naprosto vyhovujícím způsobem.
Sacharidy
Nezbytným materiálem prospěšným správnému chodu mozku jsou uhlovodany. Dlouho se věřilo, že mozek povzbudí něco sladkého, ale to byl velký omyl,
patřící už minulosti. Dnes už víme, že všemu, v čem je rafinovaný bílý cukr, bychom se měli vyhnout: odnímá totiž tělu mnoho prospěšných látek, ve střevech negativně mění mikroflóru, nebezpečně může rozkolísat hladinu cukru v krvi a může být původcem diabetes. Makrobiotici ho pokládají za jed, podobně jako bílou mouku a bílou sůl. Nejvýhodnější pro tělo i mozek jsou uhlovodany v celozrnné formě obilí a výrobků z něj.Můžeme z nich uvařit výborná jídla, která zrychlují přenosy vzruchů a zvyšují efektivnost myšlení.
Pro inspiraci se podívejte do jarního a letního čtvrtletníku KRÁSNÁ, který vydává nakladatelství Krásná paní.
Vitamíny
O enormní důležitosti vitamínů skupiny B pro mozek, o kterých jsem se zmínila jen okrajově, bude podrobnější článek v některém z dalších čísel časopisu Mensy.
Mozek a centrální nervová soustava obsahují vysoké
koncentrace vitamínu C. Mozek má dokonce speciální „čerpadla“, která
koncentrují desetkrát až patnáctkrát vyšší hladinu vitamínu C, než jaká je
běžně v krvi. Zdroje „céčka“ jsou všeobecně známé: nejvíce je ho v šípcích a
rakytníku řešetlákovitém, v černém rybízu, citrusech, obsahuje ho ve větším či
menším množství čerstvé ovoce, je i v bramborech, zelí, rajčatech a většině
dalších zelenin. Důležitá je i správná, šetrná tepelná úprava, nejprospěšnější
jsou ale v syrovém stavu, nejlépe právě sklizené. Pokud možno bychom se měli
vyhnout vitamínům v tabletách: výzkumy jejich toxicity zdaleka nejsou u konce a
mohou přinést ještě překvapující výsledky. K negativním účinkům užívání multivitaminů patří i stav podobný
závislosti na vitamínech, dokonce po přerušení megadávek se mohou vyskytnout
příznaky hypovitaminóz až avitaminóz. Masivní užívání vitamínových preparátů je
také značně neekonomické. V ovoci a zelenině jsou navíc vitamíny v přirozené
formě a v harmonickém, vyváženém stavu.
Během posledních let byla prokázána i účinnost vitamínu E v
boji proti poškození mozku. Vitamín E, obsažený v nerafinovaných
polynenasycených rostlinných olejích, hlavně z obilných klíčku a ze sóji, v
mandlích, penatových i jiných ořechách, semenech, v avokádu, celých zrnech a
špenátu, chrání mozkové buňky před poškozením tím, že odstraňuje volné radikály
a ochraňuje membrány obklopující mozkové buňky. Vysoká koncentrace tuků v
mozku, páteřních a periferních nervech činí celý nervový systém velmi náchylný
k poruchám funkce při oxidačním stresu – a tomu právě úspěšně brání vitamín E.
Strava má být pestrá
Nedostatečná strava, dočasný nedostatek potravy – nebo také
málo kyslíku – mohou způsobit, že mozek nepracuje tak, jak by měl a mohl. Je
třeba se vyvarovat jednostranných potravinových stereotypů. Strava má být
pestrá, čerstvá, co nejkvalitnější a nejpřírodnější, bez konzervantů,
dochucovadel, barviv a dalších chemických přísad. Před smažením a pečením
bychom měli dávat přednost vaření a dušení, část zeleniny by měla být v syrovém
stavu. Ovoce bychom měli jíst jen na lačný žaludek a neměli bychom je
kombinovat s tuky – ovocné kyseliny vytvářejí ve spojení s lipidy
neodstranitelné pláty v krevním řečišti, tudíž i v mozku.
Ale ani nejlepší jídlo nebo kouzelná pilulka na zvýšení mentální výkonnosti by nebyla nic platná, kdybychom současně mozek neprocvičovali a co nejvíc nepoužívali. Bylo by to jako kdybychom horlivě popíjeli proteinový nápoj pro sportovce, určený ke zvýšení fyzické výkonnosti, a přitom bychom se vůbec nehýbali. To se ale naštěstí mensanů netýká!
fotografie: Zelenina (úvodní obrázek), Pražená kávová zrna, Kyselina listová, Lněná semínka, Protein myoglobin, Plody šípku, Mandle, Ovoce na trhu La Boqueria v Barceloně; zdroj: wikipedia
Komentáře
Mensa má na našem území bohatou historii, avšak jen její malá část je přehledně zmapována. Hledáme pomocníky, kteří by chtěli projít několik starších časopisů, vybrat z nich relevantní informace a upravit je do přehledné podoby.
Programátora
Šikovného programátora, který by byl ochoten věnovat část svého času a doprogramovat nám sekci Kariéra na intranetu Mensy.
Práce v redakci je dobrovolná a nemůžeme Vám za ni slíbit hmotný honorář. Nabízíme Vám však možnost dělat zajímavé věci s lidmi, se kterými je radost pracovat. Se zájmem se, prosím, obracejte na .
Co je to inteligence, jak se člení a jak ji můžeme změřit, co to znamená IQ?
Popis různých stupnic IQ
Na světě se používají různé stupnice IQ, vysvětlujeme jejich podstatu a vztahy mezi nimi
Historie měření inteligence
Podrobně vysvětlujeme jak se vyvíjely způsoby a metody měření inteligence
Jsme chytřejší než naši předkové?
Rozebíráme Flynnův efekt a změnu průměrné inteligence v populaci během 20. století
Kreativní génius nebo psychotik?
Hranice mezi geniálním a psychotickým jedincem je často velmi úzká, vysvětlujeme, proč tomu tak je a zda spolu tyto vlastnosti souvisí
Chcete znát své IQ?
Přihlaste se na testování IQ pořádané společností Mensa, které na rozdíl od mnoha pochybných testů na internetu probíhá prostřednictvím mezinárodně uznávaného a standardizovaného testu.