Brunch s račí polévkou
Bylo to podruhé, co jsem se SIGurmánu zúčastnil. Nemohu se těchto akcí zúčastňovat často, neboť ceny jídel a pití umně vybraných restaurantů nejsou zpravidla příliš ohleduplné k peněžence důchodce. Nicméně pokud si ten luxus jednou za čas popřeji, tak je to vždy obrovský zážitek.
Byl jsem také zvědav, co to ten brunch je. I když znám angličtinu vcelku dobře, tak jsem se s tímto slovem setkal poprvé. Slovník praví, že to je v americké angličtině přesnídávka, v britské to je opožděná snídaně spojená s předčasným obědem. Na každý pád jsem byl přenáramně zvědav.
Skutečnost velmi příjemně předčila mé
očekávání svou mimořádností. Při vstupu do
Savoye byla na vývěsní tabuli oznamována
jako specialita račí polévka. Velice jsem
se zaradoval, neboť se mi vynořily velmi
milé vzpomínky z hlubokého mládí, kdy ve
vesnickém potoku moje maminka se svou
matkou, mou babičkou, občas nalovily
několik raků, které jsme vařené umně
zbavovali zčervenalého krunýře a
pochutnávali si na bílém račím masíčku.
Nejchutnější byla klepeta a ocásek. Krunýře
jsme dobře usušili a poté roztloukli v
hmoždíři. K této činnosti jsme s mou
sestrou bývali občas připuštěni. Dělali
jsme to velmi rádi, neboť to bylo
předzvěstí následné vynikající račí
polévky. Jemně roztlučené krunýře maminka
dusila na másle a získala tak červeně
zbarvené „račí máslo“, které poté prosela
hrubší utěrkou. Poté s ním „ kouzlila“ v
hrnci na plotně přidáváním různých mně
neznámých ingrediencí. K račímu máslu
samozřejmě přidala notnou dávku vody pro
zředění. Nakonec do talířů přidala
rozloupaná klepeta a ocásky z předchozího
dne. Zanechalo to ve mně neobyčejné
gurmánské zážitky, na které s převelikým
potěšením vzpomínám do svého pokročilého
věku! To bylo ovšem v době, kdy raci
nepatřili do seznamu chráněných živočišných
druhů!
Proto jsem si s velkým očekáváním objednal
račí polévku. Když jsem se se svým záměrem
a dotazem, jak polévka chutná a zda ji
někdo u stolu již okusil, obrátil na
spolustolovníky, byl jsem počastován
obdivem a snad úžasem nad mým úmyslem.
Nakonec se asi dva nebo tři zájemci po mém
příkladu osmělili a tuto záhadnou „krmi“si
také objednali. Pochopitelně mne zarazila
cena uvedená v jídelníčku (250 Kč za porci
polévky), nicméně jsem byl rozhodnut
„vyhodit si z kopýtka“ a tuto nákladnou
vzpomínku na mládí si dopřát. Po dlouhém
čekání přišel konečně číšník a nejprve na
přinesený polévkový talíř položil nevelký
kousek nějaké žluté kašovité hmoty (bližším
jazykovým testem jsem odhadl, že to byla
jemná bramborová kaše) a na to jemnou
pinzetkou položil vyloupaný račí ocásek.
Nakonec na talíř opatrně vlil z kovového
polévkového koflíku ne příliš mnoho vlastní
račí polévky. Nebyla bohužel proti mému
očekávání červená, jak jsem byl z mládí
zvyklý, spíše barvy rudohnědé. Nebyla
špatná, ale té ze vzpomínky na mládí se
pochopitelně nevyrovnala. Její pomalá
vychutnávací „konzumace“ byla přesto
vynikajícím gastronomickým zážitkem. Jako
druhý chod jsem si objednal celého vařeného
raka s roztaveným máslem. Jako příbor jsem
k tomu dostal miniaturní kleštičky na
drcení krunýřů a speciální „vydlabávací
nástroj“ připomínající jemnou jehlici na
háčkování. V daném případě se již nikdo u
stolu k tomuto mému „hodokvasu“ nepřidal,
jen mne se zalíbením pozorovali. Na rozdíl
od polévky mne mile překvapila cena za
celého raka – pouhých (!) 100 Kč.
Měl jsem obrovský zážitek a přitom jsem svému žaludku po vánočních a novoročních hodech dopřál trochu odpočinku. Možná, že mi někteří spolustolovníci neporozuměli, já jsem zase naopak nemohl pochopit jejích zalíbení ve svíčkové následované „vyumělkovanými“ moučníky. Vespolek jsme se všichni bavili a popíjeli různé nápoje, já jsem si objednal černého kozla, kterého jsem s chutí vypil. Myslím, že každý z nás (asi 15 lidí ) byl se setkáním spokojen; já určitě. Teď už tedy konečně prakticky vím, co to je brunch! To vše bylo a je prima!
Chcete se zúčastnit dalších degustací? Přihlaste se do konference SIGurmán na intranetu Mensy.
Komentáře
Mensa má na našem území bohatou historii, avšak jen její malá část je přehledně zmapována. Hledáme pomocníky, kteří by chtěli projít několik starších časopisů, vybrat z nich relevantní informace a upravit je do přehledné podoby.
Programátora
Šikovného programátora, který by byl ochoten věnovat část svého času a doprogramovat nám sekci Kariéra na intranetu Mensy.
Práce v redakci je dobrovolná a nemůžeme Vám za ni slíbit hmotný honorář. Nabízíme Vám však možnost dělat zajímavé věci s lidmi, se kterými je radost pracovat. Se zájmem se, prosím, obracejte na .
Co je to inteligence, jak se člení a jak ji můžeme změřit, co to znamená IQ?
Popis různých stupnic IQ
Na světě se používají různé stupnice IQ, vysvětlujeme jejich podstatu a vztahy mezi nimi
Historie měření inteligence
Podrobně vysvětlujeme jak se vyvíjely způsoby a metody měření inteligence
Jsme chytřejší než naši předkové?
Rozebíráme Flynnův efekt a změnu průměrné inteligence v populaci během 20. století
Kreativní génius nebo psychotik?
Hranice mezi geniálním a psychotickým jedincem je často velmi úzká, vysvětlujeme, proč tomu tak je a zda spolu tyto vlastnosti souvisí
Chcete znát své IQ?
Přihlaste se na testování IQ pořádané společností Mensa, které na rozdíl od mnoha pochybných testů na internetu probíhá prostřednictvím mezinárodně uznávaného a standardizovaného testu.